20 Mart 2018 Salı

KEDİLERE TASMA TAKMANIN VEYA KIYAFET GİYDİRMENİN YOL AÇTIĞI SAKINCALAR



TASMA TAKMANIN ZARARLARI

karton ve kedi ile ilgili görsel sonucu


Kedilerde köprücük kemiği yoktur. Bu sayede başlarının sığdığı her yerden geçebilirler. Ayrıca kediler çok aktif canlılar olduğu için tasma takmak ya da kıyafet giydirmek onların hareketlerini ciddi ölçüde kısıtlanmasına neden olur. Şimdi neden olduğu sakıncaları birlikte inceleyelim :


İlgili resim


Tasmalar kedilerin boğularak ölmesine yol açabilir : Kediler zeki oldukları kadar meraklı ve oyuncudurlar. Bu özellikleri bazen tahmin edilemeyecek aksiliklere sebep olabiliyor. Ev kazaları da bunlardan biri. Özellikle evde yalnız bırakılan kedilerin tasmaları herhangi bir yere takıldığında, boğulmalarına ve ölüme varan sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle kedileri boynunda tasma ile evde tek başına bırakmak bir yere takılıp asılı kaldıkları süre içinde, nefessiz kaldığında kurtaracak kimse de olmayacağı düşünüldüğü zaman ciddi bir risk anlamına geliyor.





























Koltuk altı yaralanmalarına neden olabilir : Yazının başında da belirtildiği gibi kedilerin köprücük kemiği yoktur ve bu da esnek olmalarını, kafalarının geçtiği her yerden geçebilmeleri sağlar. Bu esneklik söz konusu tasma olduğunda resimde de görüldüğü gibi bir kazaya neden olabilir. Zaten çoğunlukla kedilerin bir çoğu doğal olarak tasmayı çıkarma eğilimindedir ve kollarını tasmadan geçirip ciddi şekilde yaralanabilirler. Tasmanın neden olduğu koltuk altı yaraları kedilerde en zor tedavi edilebilen yaralardan biridir. Çünkü koltuk altı hem oynak bir bölgedir hem de kapalı durduğu süre içinde bakteri oluşumu riski yüksektir. Tasmanın sebep olduğu koltuk altı yaralanmaları yüzünden ön patisi ampute edilmek zorunda kalan kedilerin bile var olması tasma takmamak için geçerli bir sebep.
























Boyun yaralanmalarına sebep olabilir : Hem tasmanın sıkı olması hem de kedinin tasmadan rahatsız olduğu için  sürekli kaşınması bu tür yaralanmalara neden olabilir











Ağıza takılma nedeni ile ağız yaralanmalarına sebep olabilir : Kediler tasmaları ağızları ile çıkarmaya çalışırken eğer siz evde yoksanız kediniz tasmadan kurtulmayı başaramazsa siz dönüp onu bu durumdan kurtarana kadar mama yiyemiyor ve su içemiyor. Ayrıca ciddi şekilde yaralanmasına sebep oluyor.



KIYAFET GİYDİRMENİN ZARARLARI

Hiçbir canlı oyuncak değildir. Kedilere kıyafet giydirmek hem gereksizdir hem de onları ciddi anlamda rahatsız eder. Şimdi kıyafet giydirmenin zararlarına bir göz atalım :







Kedilerin tüylerinin bakım yapmalarına engel olur : Sağlıklı bir kedi günün büyük bir bölümünü uyuyarak geçirir. Uyanık olduğunda da zamanının bir bölümünü beslenmeye geri kalanını ise tüylerine bakım yapmaya ayırır. Tüylerini uzun uzun yalarken hem temizlenir hem de bakım yaparlar. Giysinin bunu yapmalarına engel olması kedileri strese  sokabilir.












Giysiler kedilerin kaşınmasına engel olur : Herhangi bir sağlık problemi olmayan kediler bile bazen kaşınma isteği duyabilir. Kediler kaşınma ihtiyaçlarını gideremezlerse strese girebilirler.





























Giysiler kedilerin hareket kabiliyetinin kısıtlanmasına neden olur : Kedilerin hareket kabiliyetinin kısıtlanması ciddi bir sorundur. Çünkü hareketi kısıtlanan bir kedi kendini güvende hissedemez, herhangi bir olumsuz durumda kaçamayacağı hissine kapılır ve bu da kedinin saldırganlaşmasına, strese ya da depresyona girmesine neden olabilir.

Sadece sevimli bulduğumuz ya da istediğimiz için hem hayatlarını tehlikeye atmak hemde doğalarına müdahale etmek doğru bir davranış olmayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

ANNESİZ YAVRU KEDİ / KÖPEK BAKIMI

Herhangi bir sebeple annesiz kalan yavru kedi / köpek gördüğünüzde ilk yapacağınız şey yavruları bulunduğu ortamdan ayırmak olmasın. Bir s...