17 Mart 2018 Cumartesi

KÖPEKLERE / KEDİLERE ZARARLI OLAN YİYECEK VE İÇECEKLER



Sevimli, 4 ayaklı dostlarımızın bakışlarına hiçbirimiz dayanamaz, yediğimiz besinlerden onlara da vermek isteriz. Ama bazı besinler var ki ölüme varan sonuçlara yol açabiliyor. İşte o besinler :
KÖPEKLERE VERİLMEMESİ GEREKENLER



AVOKADO : İçeriğindeki “persin” isimli madde yüksek dozda tüketilirse köpekler için zararlı olabilir. Yol açabileceği sorunlar arasında; mide krampları, solunum yolu ve gastrointestinal sonrunlar… Gastrointestinal sorunlara yol açmasının nedeni ise kaygan çekirdeklerinin köpekler tarafından yutulma ihtimali.





ALKOL : Az miktarda verilmesi bile kusma, ishal, merkezi sinir sistemi depresyonu, koordinasyon sorunları, solunum güçlüğü koma hatta ölüme bile sebebiyet verebilir.

     


SOĞAN - SARIMSAK - BEBEK MAMASI  : Soğan ve sarımsak alyuvar hücrelerine zarar vererek anemiye sebep olabilir. Aneminin belirtileri arasında; halsizlik, kusma, iştahsızlık, sersemlik, solunum problemleri yer alır. Bebek mamaları içerdiği soğan tozu nedeniyle zararlı yiyecekler arasındadır. Soğan tozu köpeğinizin kırmızı kan hücrelerine hasar vererek anemiye sebep olabilir.




ÇAY, KAHVE VE DİĞER KAFEİNLİ İÇECEKLER : Kahve, içeriğinde bulunan ve uyarıcı etkiye sahip “metilat ksantin” isimli madde köpeğinizin kalbini rahatsız edebilir. Kafein zehirlenmesinin belirtileri arasında; huzursuzluk, hızlı nefes alıp verme, çarpıntı, kas titremesi, kriz ve terleme yer alır.





ÇİKOLATA : Çoğumuz çikolatanın zararlı olduğunu biliriz. Zehirleyici etkiye neden olan içindeki teobromin” isimli maddedir. Ölüme sebebiyet verebilir. Çikolatada da kafein bulunur. Kafein ayrıca; kola, enerji içecekleri hatta bazı soğuk algınlığı ilaçları ve ağrı kesicilerde de bulunabilmektedir. “metilat ksantin” maddesi çikolatada da mevcuttur.




ÜZÜM : İçeriğindeki hangi maddenin yol açtığı bilinmemekle birlikte yaş ya da kuru üzüm farketmeksizin az miktarda tüketse bile bu, böbrek yetmezliği sonucu hayatını kaybetmesiyle sonuçlanabilir.




SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ : İçerdiği süt şekeri ve yüksek yağ oranı sebebiyle sindirim sistemi rahatsızları ortaya çıkabilir. Kusma ve ishal görülebilir.



KSİLİTOL : Laksatif etkiye sahip bir tatlandırıcı olan ksilitol; şeker, sakız, diş macunu, unlu mamüller ve diyet ürünleri gibi birçok üründe mevcuttur. Kusma, uyuşukluk ve koordinasyon kaybı ilk belirtiler arasındadır. Zaman içerisinde nöbetler de görülebilir. Karaciğerle ilgili rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir.




ÇİĞ ET, ÇİĞ BALIK VE KEMİKLER : İçerdiği “tiaminaz” enzimiyle çiğ balık sürekli tüketildiği durumlarda B1 vitamini (tiamin) eksikliği sonucu sinir sistemiyle ilgili rahatsızlıklara sebep olabilir. Ayrıca çiğ somon balığında bulunan Neoricketsia helminthoeca” isimli “ricketsia” türü bir organizmanın neden olduğu  hastalık mevcuttur. Balığın yenilmesinden 5 – 7 gün sonra klinik belirtiler ortaya çıkmaya başlar. İlk belirtiler arasında; uyuşukluk, iştahsızlık yüksek ateş görülür ve sonra normale döner. 4. günden sonra şiddetli kusma ve birkaç gün sonra kanlı ishal görülmeye başlar. Çiğ ette ve az pişmiş ette bulunan “Salmonella” ve “Escherichia coli bakterileri” köpeğinize zarar verebilir. Kemikler, parçalanabilir ve köpeğinizin boğazına batabilir ya da sindirim sisteminde kesiklere ve yaralanmalara neden olabilir.




ELMA, ARMUT vb. MEYVE ÇEKİRDEKLERİ : İçeriğindeki “siyanür”ölümcül etkiye sebep olabilir. İnce bağırsakta enflamasyona yol açabilir. Ayrıca sindirim sisteminde tıkanıklığa neden olabilir.




ÇİĞ YUMURTA : “Salmonella” ve “Escherichia coli bakterileri” çiğ yumurtada da bulunur. Ayrıca yumurtanın beyazında bulunan “Avidin” isimli madde biotin emilimini durdurduğundan sürekli çiğ yumurta tüketen köpeklerde biotin eksikliği nedeniyle tüylerinde ve deri sağlığında bozulmalar meydana gelebilir. Bu nedenle verilmemelidir.




MAYALI HAMUR : Mayalı hamurların pişirilmeden önce kabardığını çoğumuz biliriz. Köpeğiniz bu hamuru çiğ olarak tükettiği zaman aynısı köpeğinizin midesinde gerçekleşecektir. Köpeğin midesinde kabaran hamur; karnında kasılma ve ağrıya sebep olacaktır. Ayrıca maya, kabarma işlemini gerçekleştirirken alkol de üretir. Bu da alkol zehirlenmesine sebep olabilir.




KEDİ MAMASI : İçinde çok fazla protein ve yağ olduğundan dolayı uzun süreli tüketim sonucunda köpeklere zarar verebilir.




SUCUK – SALAM – SOSİS – PASTIRMA : Baharat, sodyum, protein ve yağ miktarı çok fazla olduğu uzun uzun süre tüketilmesi sağlık problemlerine yol açabilir.




TUZ – TUZLU GIDALAR – CİPS : Tuz tüketimi köpeğinizin aşırı susamasına yol açabilir. Sık idrara çıkma görülebilir. Bu nedenle sodyum iyonu zehirlenmesi meydana gelebilir. Bunun sonucunda ishal, ateş, kusma ve nöbet görülebilir. Hatta ölüme bile yol açabilir. 




KEDİLERE VERİLMEMESİ GEREKENLER




SÜT : Şaşırtıcı gelebilir ama süt kedilerin sindirim sistemini zorlayabilir. Süt verildiğinde ishal sonucu su kaybı meydana gelebilir. Çiğ süt asla verilmemeli, “brucella” gibi bakteriler ölümcül etki yaratabilir.
NOT : Arada bir yarı yarıya sulandırılmış süt verebilirsiniz.





ÇİKOLATA : İçinde bulunan süt, şeker, kakao ciddi sindirim sorunlarına yol açabilir. Bunun nedeni  “theobromine” isimli toksik etkiye neden olan bir maddedir.





ÇİĞ YUMURTA : içerdiği “salmonella” bakterisi nedeniyle asla verilmemelidir.




KAFEİN : İçinde kafein olan tüm yiyecek ve içecekler kedilerin sindirim ve sinir sistemlerinde ciddi problemlere neden olabilir. Anksiyete, hızlı kalp atımı, kas spasmı gibi sorunlara yol açabilir.





TURUNÇGİLLER : İçerdikleri asit dolayısıyla sindirim sistemlerine uygun değillerdir. Tüketildiğinde böbreklerinde ciddi sorunlar meydana getirebilirler.


kedilere-verilmemesi-gereken-yiyecekler-kemik-kilcik


KILÇIK : Balık, tavuk, hindi gibi hayvanların çiğ ya da pişmiş kemikleri sindirim sistemleri için tehlikelidir. Ağız, damak, yutak, boğaz, yemek borusu  gibi üst sindirim yollarına saplanması sonucu ciddi sorunlar meydana gelebilir. Bağırsaklarda sindirilmesi imkansız olduğu için tıkanmalara sebep olabilir.





ALKOL : Ciğer ve beyin fonksiyonlarını etkiler. Az bir miktarı dahi ölümcül olabilir.


kedilere-verilmemesi-gereken-yiyecekler-cig-et


ÇİĞ ET : İçindeki “salmonella” bakterisi nedeniyle uzun süreli tüketim sonucunda ölümcül etkiye yol açabilir.





SOĞAN – SARIMSAK : Kırmızı kan hücrelerinde sorunlara yol açar. Anemiye sebep olur. Sindirimi zor olduğu için sindirim sistemlerini etkiler.





SAKIZ – ŞEKERLEME : Ksilitol (yapay şeker) içerdikleri için zararlıdır. Yapay şeker karaciğere zarar verebilir. İnsülin seviyelerini yükseltebilir.





KONSERVE TON BALIĞI : İnsan tüketimi için olanları yağ ve tuz içerir. Bu da kediler için zararlıdır.




BAHARATLAR : Sindirim sistemleri için zararlıdır. Salam, sucuk, sosis gibi gıdalarda çok fazla baharat olduğu için bunları kedinize vermemelisiniz.




AŞIRI TUZLU PEYNİR : Süt gibi peynir de sindirim sistemlerinde problemlere neden olabilir.




SULANDIRILMAMIŞ YOĞURT : Yine sindirim sistemi sorunlarına yol açabileceğinden ötürü suyla seyreltmeniz kedinizin bu besinleri sindirmesini kolaylaştıracaktır.





ÜZÜM : Yaş ya da kuru farketmeksizin üzüm ve diğer kuru meyveler yüksek miktarda şeker barındırdığı için zararlıdır. Ayrıca üzümün zehirleyici olma ihtimali vardır.




KÖPEK MAMASI : Kediler için yeterince besleyici değildir. Çünkü kediler köpeklere göre protein ağırlıklı beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle köpek maması vermemelisiniz.




HAMUR MAYASI VE MAYALANMIŞ HAMUR : Kediler için zehirleyicidir. Tüketilmesi ciddi sorunlara yol açabilir.




MANTAR : Onlar için zararlıdır. Zehirli olduğundan dolayı kesinlikle verilmemelidir.



AVOKADO : Zehirlenmelere yol açabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

ANNESİZ YAVRU KEDİ / KÖPEK BAKIMI

Herhangi bir sebeple annesiz kalan yavru kedi / köpek gördüğünüzde ilk yapacağınız şey yavruları bulunduğu ortamdan ayırmak olmasın. Bir s...